Historia w kuchni - blog

O historii, kulinariach i tradycji

Przepis na naleśniki gryczane (oraz film jak je zrobić)

Naleśniki z kaszy gryczanej Dlaczego naleśniki z kaszy gryczanej? Pierwsza i w tym wypadku zasadnicza zaleta tej kaszy – jest bez glutenu. Na temat diety bezglutenowej opowiada się już dowcipy, w internecie pełno memów, a w dobrym tonie jest unikanie glutenu. Moda nie...

czytaj dalej

Jak w domu upiec prosty chleb z gara? (+film!)

Temat na dzisiaj - chleb z gara Dzisiaj przedstawię wam jak upiec chleb z gara. Jest to mój drugi wpis o chlebie na tym blogu. Najprostszy przepis na prosty chleb dla początkujących znajdziecie tutaj. Serdecznie do niego zapraszam, zwłaszcza początkujących. Chleb...

czytaj dalej

Kuchenne Lepieje

Co to są kuchenne lepieje? Wiecie co to są lepieje? To wynalazek naszej noblistki Wisławy Szymborskiej. Limeryki, które na początku zawsze mają słówko lepiej. Kilka tych miniatur jest typowo gastronomicznych np. Lepiej mieć horyzont wąski, niż zamawiać tu zakąski....

czytaj dalej

Addio pomidory

Addio pomidory Addio, pomidory, addio ulubione, Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół. Nadchodzą znów wieczory sałatki nie jedzonej, Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół. To cóż, że jeść ja będę zupy i tomaty, Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ W...

czytaj dalej

Dyniowe Love

Dyniowe love Dynia niby znana od lat, a jakoś zapomniana, przeżywa teraz swój triumfalny powrót na polskie stoły. Gotujemy zupę dyniową na sto sposobów: z mleczkiem kokosowym, grzankami, boczkiem, pulpetami itp.itd. Przyrządzamy dyniowe curry i warzywne gulasze,...

czytaj dalej

Dogoniliśmy Zachód, ale czy było warto?

Kto jeszcze robi przetwory? Na początku lat dziewięćdziesiątych, jako bardzo młoda kobieta, mieszkałam w Niemczech. Kiedy u nas dopiero rodził się wolny rynek, ja miałam go na żywo. Wynajmowaliśmy część sporego mieszkania na pierwszym piętrze przedwojennej willi na...

czytaj dalej

Cukiniowe Love i dlaczego cukinia jest gorzka

Ni węgierska ni francuska Jakie warzywo kojarzy Wam się z latem i letnimi obiadami? Mnie zawsze cukinia i leczo. Nie wiem skąd przyszło, podobno z Węgier. Będąc jednak na Węgrzech, nie spotkałam leczo w polskim wydaniu. Węgierskie jest z ogromna ilością papryki i...

czytaj dalej

Zapraszam na mój kanał na YouTube

Na blogu ostatnio nieco mniej wpisów, ponieważ najwięcej ciekawych treści publikuję obecnie na Youtube. Serdecznie Was zapraszam na mój kanał gdzie znajdziecie już ponad 20 filmów pokazujących różne aspekty związane z moją działalnością. Kilka z nich załączam poniżej....

czytaj dalej

Dlaczego nie warto dbać o trawniki?

Maj miesiącem pięknych trawników Maj, wszystko kwitnie, zieleni się, rośnie! Piękny czas, miesiąc idealny, ale też bardzo pracowity. Ten, kto ma ogród czy działkę, wie, że na wiosnę pracy jest najwięcej. Sianie, przecinanie, odchwaszczanie, zbiór ziół i kwiatów na...

czytaj dalej

7 powodów by uczyć dzieci historii

Dzisiaj krótko przedstawię mój punkt widzenia dotyczący tego czym zajmuje się prowadząc warsztaty czyli uczeniem historii. 1. Zrozumieją Ciebie i Twoich rodziców (czyli dziadków) Jednym z największych problemów w wychowaniu dzieci jest przeogromna przepaść między...

czytaj dalej

Wielkanoc kiedyś i dzisiaj – różnice i podobieństwa

Wkrótce Wielkanoc, dla mnie święta radosne i zapowiadające nowe życie, wiosnę, na nowo rodzącą się przyrodę. Szukałam informacji, jak obchodzono święta w naszym rejonie, rejonie Dolnego Śląska przed wojną. Podsumowanie co ciekawszych elementów prezentuje poniżej....

czytaj dalej

Zegary jakich nie znają twoje dzieci

Kilka dni temu, tradycyjnie jak co pół roku, przestawialiśmy czas. Tym razem z zimowego na letni. Godzina krócej snu, ale godzinę dłużej jest jasno. Przed nami, moim zdaniem, najpiękniejszy czas w roku, Wielkanoc, a potem maj, miesiąc idealny. Czas, zegary, poczucie...

czytaj dalej

Kto pierwszy wiedział o kochance i ciąży?

Dzisiaj chciałabym szerzej napisać czym się zajmuję, co mnie pasjonuje czyli co to jest kuchnia historyczna i historia życia codziennego. Świeże koszule Piłsudskiego Stawiam orzechy włoskie przeciwko euro, że większość z Was powie: historia nuuuuda. Ja miałam...

czytaj dalej

Zero Waste, Eko i recykling Twojej babci!

Najnowszy krzyk mody Patrząc wstecz jak żyły, prowadziły dom, wychowywały dzieci nasze babcie i prababcie, nabieram przekonania, że możemy się od nich naprawdę sporo nauczyć. Myślę też, że wiele sposobów życia i kilka idei, którymi dzisiaj żyje świat kiedyś już było...

czytaj dalej

Masełko ze słoika

Masło czy margaryna? Pfff! Miało być zupełnie o czymś innym. Nie ma nawet tego tematu na liście tematów zaplanowanych na tego bloga. Błąd. Skoro piszę o chlebie to wiadomo chlebuś z masełkiem. Nie, nie będziemy zastanawiać się masło czy margaryna. Oczywiście masło i...

czytaj dalej

Kontakt: milma[małpa]op.pl

Chętnie dzielę się wiedzą, którą wykorzystuje podczas warsztatów prowadzonych dla przedszkoli, szkół, bibliotek, ośrodków kultury i organizacji pozarządowych.